Ako dlho skladovať potraviny v mrazničke?
topchladenie.sk radí, ako na skladovanie potravín v mrazničke…
Už sa vám stalo, že ste otvorili mrazničku a objavili tam dózu so zvyškom jedla, pri ktorom ste si povedali: „Zaujímalo by ma, ako dlho to tu je…“ Alebo ste premýšľali nad tým, či je to surové mäso ešte v poriadku?
Všeobecne platí, že by sa hotové jedlá, zmrzlina, bravčové mäso a ryby mali skonzumovať v rozmedzí 2 až 6 mesiacov, ovocie, zelenina, párky a chlieb od 4 do 6 mesiacov a zverina, huby, hydina, hovädzie i teľacie mäso od 6 do 12 mesiacov.
Avšak to nerieši otázku, ako dlho bolo vrecko s mäsom v mrazničke, alebo kedy ste kúpili zmrazený hrášok. Bez výnimočnej pamäte môže byť náročné si tieto dátumy vybaviť – samozrejme pokiaľ nešlo o nejakú špeciálnu príležitosť typu zmrzlina na vianočný stôl, alebo krevety na oslavu narodenín.
Uľahčiť by vám to mohol klasický „nálepkový systém“, pri ktorom si na vrecko alebo dózu nalepíte lístok s popisom potraviny a dátumom uloženia do mrazničky. Týmto spôsobom vám odpadne potreba otvárať jednotlivé dózy a zisťovať, čo v nich vlastne je, alebo tipovať, či je vo vrecku mrazené kuracie alebo morčacie mäso.
Označenie potravín pred zmrazením zaberie len niekoľko sekúnd navyše, ale môže ušetriť kopec času neskôr.